Ortak Sınavlar

Gazi Ortaokulu Ortak Sınav Takvimi için tıklayınız.

23.10.2023 7336

• Gazi Ortaokulu Ortak Sınav Takvimi ve Sınavlar İle İlgili Esaslar
  • Yazılı sınavlar aynı sınıf düzeyinde birden fazla şube sayısı bulunan okullarda ortak yapılır.
  • Derslerden bir dönemde iki sınav yapılır.
  • Okullar tarafından yapılacak tüm sınavlar açık uçlu veya açık uçlu ve kısa cevaplı sorulardan oluşan yazılı yoklama şeklinde yapılır.
  • Türkçe ile Yabancı Dil derslerinin sınavları yazılı ve uygulamalı olmak üzere iki aşamada yapılır.
  • Ders öğretmeni tarafından dinleme ve konuşma becerilerini ölçen uygulama sınavları yapılır ve bu sınavlar ayrı ayrı puanlanır.
  • Öğrencinin uygulamalı sınavlardan aldığı puanlar ile yazılı sınavdan aldığı puan birlikte değerlendirilerek sınav puanı oluşturulur. Türkçe ve yabancı dil derslerinin sınav puanları; yazılı sınavın %50’si, dinleme sınavının %25’i ve konuşma sınavının %25’i alınarak hesaplanır.
  • Öğretmenler tarafından öğrenciye anında geri bildirim vermek amacıyla ünite/tema veya konu sonlarında ya da kritik kazanımları ölçmek için kısa süreli sınavlar yapılabilir. Kısa süreli sınavlar notla/puanla değerlendirilmez. Kısa süreli sınavlarda farklı soru türleri kullanılabilir.
  • Ortak yazılı sınavların soruları, konu soru dağılım tablosuna göre hazırlanır.
  • Okul geneli yapılacak ortak yazılı sınavların soruları ve cevap anahtarları  eğitim kurumu sınıf/alan zümreleri tarafından hazırlanır.
  • Ülke, il, ilçe ve okul geneli yapılan ortak yazılı sınavların sonucuna göre öğrenci toplu listeleri yayınlanmaz. Okullar ve sınıflar arası karşılaştırmalı veri çıkarılmaz.
  • Bir günde yapılacak sınav sayısının ikiyi geçmemesi esastır
  • Ortak yazılı sınavların yapılacağı gün ve saatlerde eğitim ve öğretime devam edilir.
  • Kaynaştırma/bütünleştirme yoluyla eğitim ve öğretimlerine devam eden öğrencilere yönelik ölçme ve değerlendirmede BEP esas alınır.
  • Ortak sınavlara katılmayan öğrencilerin bilgileri okul müdürlüğü tarafından sınav bitiminde e-Okula işlenir.
  • Geçerli mazereti bulunan öğrencilerin sınava katılmama gerekçesi ortak yazılı sınav uygulama tarihinden itibaren en geç 5 (beş) iş günü içerisinde velisi tarafından okul müdürlüğüne yazılı olarak bildirilir.
  • Ortak sınavlara mazeretleri nedeniyle katılamayan öğrenciler için mazeret sınavı yapılır.
  • Ülke, il ve ilçe genelinde yapılan ortak yazılı sınavların mazeret sınavlarına katılmayan öğrenciler için ayrıca mazeret sınavı yapılmaz ve öğrenci sınava katılmamış olarak değerlendirilir.
  • Sonuçlar ilgili dersin öğretmeni tarafından e-Okuldaki öğretmen not çizelgesi bölümüne girilir.
  • Geçerli mazereti olmadan ortak yazılı sınava ve mazeret sınavına katılmayan öğrenciler ile kopya çekenlerin durumları puanla değerlendirilmez, bu sınavlara katılmayan öğrencilerin puan hanesine “G”, kopya çeken öğrencilerin puan hanesine “K” yazılır ve bu haneler de aritmetik ortalamaya dâhil edilir.
  • Sınavlarda iptaline karar verilen sorular değerlendirme dışı bırakılarak geçerli soruların puan değerinin yeniden saptanması suretiyle puanlama yapılır.

Millî Eğitim Bakanlığı Ölçme Ve Değerlendirme Yönetmeliği için tıklayınız.

Millî Eğitim Bakanlığı Yazılı Ve Uygulamalı Sınavlar Yönergesi için tıklayınız.

Millî Eğitim Bakanlığı Yazılı Ve Uygulamalı Sınavlar Kılavuzu için tıklayınız.

Konu/Soru Dağılımı için tıklayınız.

Konu/Soru Dağılımı(6.Sınıf Türkçe-Matematik) için tıklayınız.